19 juni 2023

5 geheimen om het impostorsyndroom te overwinnen

Ben je er klaar voor om mij je te laten helpen je leven te veranderen?

Neem vandaag nog contact met me op en laten we het proces starten

Deel deze post:

5 Geheimen van het overwinnen van het impostorsyndroom

Het bedriegerssyndroom of impostorsyndroom is een psychologisch fenomeen dat een gevoel van ontoereikendheid veroorzaakt. Het is een complex en soms irrationeel gevoel dat je een oplichter bent die ontdekt zal worden.

Het is een psychologische aandoening waarbij iemand het gevoel heeft dat hij er niet bij hoort en het succes dat hij heeft bereikt niet verdient. Dit syndroom plaagt vaak hoogpresteerders zoals succesvolle ondernemers en leidinggevenden.

Mensen die aan dit syndroom lijden, hebben de overtuiging dat ze niet intelligent of goed genoeg zijn, gebaseerd op het idee dat ze niet genoeg bereikt hebben. Meestal schrijven mensen met het impostorsyndroom hun succes toe aan toeval of een oneerlijk voordeel.

Oorspronkelijk werd gedacht dat het alleen vrouwen trof, maar nu is aangetoond dat het ook mannen treft. Sommige bronnen schrijven dit toe aan de zeer competitieve aard van de werkplek.

Tekenen dat je last hebt van het impostorsyndroom

Als je iemand bent met het impostorsyndroom, ben je misschien intelligent en succesvol. Intern ben je er echter van overtuigd dat het succes geluk of een vergissing is. Je vergelijkt jezelf voortdurend met collega’s en vrienden die succesvoller zijn.

De sleutel om dit gevoel te veranderen is om je bewust te worden van je zelftwijfels en je gevoelens van ontoereikendheid. Als je merkt dat je je angstig of depressief voelt, zoek dan hulp.

Wat je kunt doen om het te overwinnen

Identificeer je top 5 sterke punten

Elke persoon heeft een aantal kwaliteiten waarin hij uitblinkt, bv. creativiteit, leergierigheid, communicatief, sociaal, vrijgevig, ... Wat zijn de jouwe?

Bewust worden van je negatieve zelfpraat

Om je zelfvertrouwen een boost te geven is het belangrijk om je bewust te worden van wat ik de gorilla's op je schouders noem. Die gorilla's die heel hard in je oor schreeuwen waar je allemaal niet goed in bent. Om je meer bewust te worden van je negatieve zelfpraat kun je de volgende oefening doen. Neem een vel papier en schrijf alle gedachten op die in je opkomen en die je naar beneden halen. Wat zeg je tegen jezelf? En als je die lijst hebt, bedenk dan welke gedachten of externe situaties deze negatieve zelfpraat hebben veroorzaakt.

Stel haalbare doelen voor jezelf

Doelen werken het best als ze betekenisvol voor je zijn. Daarom is het goed om doelen te stellen die in lijn zijn met je waarden. Kijk bij het bepalen van je doelen naar wat je nu echt wilt en waar je trots op zou zijn als je het zou bereiken.

Stop met jezelf te vergelijken met anderen

Het probleem is dat je jezelf vaak vergelijkt met wat anderen posten op sociale media. Wat je lijkt te vergeten is dat je jezelf vergelijkt met de hoogtepunten van een ander. Herinner jezelf eraan dat de 'buitenkant' van anderen niet te vergelijken is met jouw 'binnenkant'. Door een lijst te maken van de triggers die ervoor zorgen dat je jezelf vergelijkt, word je vanzelf bewuster en kun je een andere keuze maken.

Feedback krijgen van mentoren

Het is goed om feedback te vragen, vooral van mensen die meer ervaring en kennis hebben dan jij. Ze kunnen je opbouwende kritiek geven die je kan helpen verbeteren waar nodig en tegelijkertijd kunnen ze je ook laten zien waar je al staat. Vragen om feedback betekent openstaan voor de perspectieven en waardevolle input van anderen.

Lees & Meer informatie

Meer van de blog

Inspirerende inhoud om je te helpen je leven om te buigen naar het pad van succes

Reflecteer en Recharge

Als empowerment coach en transformational trainer, weet ik wat het belang is van rust en reflectie. Daarom ligt de nadruk in deze nieuwsbrief op het

Lees Meer

Book Your Free Session Now

Fill in the form below to book a 30 min no-obligation consulting session.
I will reply within 24 hours.