19 juni 2023

2 sleutels tot het vergroten van je zelfvertrouwen

Ben je er klaar voor om mij je te laten helpen je leven te veranderen?

Neem vandaag nog contact met me op en laten we het proces starten

Deel deze post:

2 sleutels tot het vergroten van je zelfvertrouwen

Ik coach nu een paar jaar en het belangrijkste dat ik heb geleerd – zowel voor mezelf als voor mijn klanten – is dat innerlijk vertrouwen de sleutel is tot een gelukkig en succesvol leven.

Er zijn allerlei strategieën, denkwijzen, gedragspatronen en praktische tips om je leven te verbeteren en je beter te voelen over jezelf, maar ze zijn allemaal overbodig als het fundament er niet is. Dat fundament is de echte jij, de jij waarvan je diep van binnen weet dat je die bent. Onafhankelijk van alle externe omstandigheden, voorbij alle verwachtingen van anderen.
De truc is dat er moed voor nodig is om in contact te komen met wie je werkelijk bent, om dat te ontdekken en om het naar buiten te brengen.

VERTROUWEN is niet 'ze zullen me leuk vinden'..
VERTROUWEN is 'ik red me wel als zij het niet doen'.

Hier zijn de twee sleutels tot echt innerlijk vertrouwen.

  1. Leer je waarden kennen.

Persoonlijke waarden zijn een grote passie van mij. Ze zijn een van de belangrijkste dingen die je over jezelf kunt ontdekken en ze zijn van vitaal belang om je zelfvertrouwen een boost te geven.

Je waarden zitten duizenden meters diep in je, precies in de kern van wie je bent; en ze zijn de bouwstenen, de funderingen en de hoekstenen voor je identiteit. Een waarde is iets in jezelf, in anderen of in de wereld dat het belangrijkst voor je is, en kan dingen omvatten als overtuigingen, vooruitgang, familie, plezier, natuur, prestatie of vrijheid.

Hoe komt het dat sommige mensen en situaties je boos, gefrustreerd, gedemotiveerd of leeg laten lopen? Dat komt omdat een of meer van je waarden ontkend, onderdrukt of verdrongen worden – en dat ervaren we als een negatieve ervaring omdat het een fundamenteel stuk ontkent van wie je bent.

Ken je die momenten dat je je echt levendig, verbazingwekkend of bruisend voelde? Dat zijn de momenten waarop een of meer van je waarden worden geëerd, en je kunt daar meer van krijgen door ernaar te leven.

Als je je waarden leert kennen, kun je keuzes gaan maken en je leven daarop afstemmen. Je wordt je meer bewust van welke waarden er getriggerd worden op momenten van frustratie, wat je weer een ander perspectief geeft. Je zult ook bewuster ervaringen creëren die in lijn zijn met je waarden. Als je aandacht besteedt aan je waarden, zul je ook bewustere beslissingen nemen of keuzes maken die er beter op afgestemd zijn. Omdat je je waarden beter leert kennen en daardoor meer aspecten van jezelf ontdekt, zul je ook een grotere waardering voor jezelf realiseren.

2. Oefen de spier van het zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is een spier, en zoals elke spier moet je die trainen zodat hij niet krimpt en wegkwijnt. Het probleem is dat in tegenstelling tot je biceps of bilspieren, die de neiging hebben om op dezelfde plaats te blijven, je zelfvertrouwen spier moeilijker te vinden kan zijn. Hoe ontwikkel je je biceps of verstevig je je bilspieren? Door oefeningen te doen die ontworpen zijn om die spier gedurende een bepaalde periode te trainen totdat je de resultaten ziet waar je naar op zoek was.

Het is net hetzelfde met zelfvertrouwen. Laten we zeggen dat je het soort persoon bent dat niet veel risico’s neemt, het soort persoon dat elke dag doet wat gedaan moet worden en dat goed doet, maar jezelf niet echt uitrekt. Je praat jezelf misschien iets uit het hoofd omdat het te eng is of omdat je bij jezelf denkt ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘dat is niet wie ik ben’ of ‘ik wil het toch niet echt’. Dat soort mensen leeft binnen wat ze kennen en wat hen veilig en comfortabel houdt. Hoe minder risico’s je neemt, hoe minder zelfvertrouwen je nodig hebt en dus hoe minder zelfverzekerd je wordt.

Om aan je zelfvertrouwen te werken moet je bereid zijn om risico’s te nemen – groot of klein. Je moet bereid zijn om jezelf uit te strekken in een onbekende richting, om iets nieuws te proberen of om iets op een iets andere manier te proberen. Je moet jezelf openstellen voor de mogelijkheden om je heen en jezelf pushen om meer te doen met wat je weet, wat je doet en wie je bent. Hoe meer je openstaat voor risico’s, kansen en mogelijkheden, hoe zelfverzekerder je moet zijn en dus hoe meer zelfvertrouwen je zult ontwikkelen.

De vraag is, wat ga je doen om deze spier te trainen?”

Lees & Meer informatie

Meer van de blog

Inspirerende inhoud om je te helpen je leven om te buigen naar het pad van succes

Reflecteer en Recharge

Als empowerment coach en transformational trainer, weet ik wat het belang is van rust en reflectie. Daarom ligt de nadruk in deze nieuwsbrief op het

Lees Meer

Book Your Free Session Now

Fill in the form below to book a 30 min no-obligation consulting session.
I will reply within 24 hours.