19 juni 2023

9 manieren om angst te bestrijden

Ben je er klaar voor om mij je te laten helpen je leven te veranderen?

Neem vandaag nog contact met me op en laten we het proces starten

Deel deze post:

9 manieren om angst te bestrijden

Angst kan het beste in ons naar boven halen, of het nu faalangst, succesangst of zelfs angst voor angst is. We hebben allemaal wel eens last gehad van angst en het kan een echt struikelblok zijn dat ons ervan weerhoudt om echt succesvol te zijn.

"Je mag best bang zijn. Bang zijn betekent dat je iets heel dappers gaat doen."

Als je het niet toelaat, kan angst je niet voor altijd blokkeren.
Er zijn verschillende manieren om angst te overwinnen, hier is mijn top 9:

 • Scheid realiteit van perceptie
  Vraag jezelf af wat er echt aan de hand is, zoek de feiten op en plaats ze boven je gevoelens.

 • De trigger identificeren
  Zoek uit wat het in een situatie is dat je triggert. Door het te leren identificeren, kun je het leren bestrijden.

 • Weet waar angst in het lichaam leeft
  Vaak neemt angst fysiek de overhand. Het beïnvloedt verschillende mensen op verschillende manieren. Ga na of/hoe het je fysieke lichaam beïnvloedt en doe het nodige om voor je lichaam te zorgen. Als je bijvoorbeeld stress in je rug hebt, kun je leren hoe je moet rekken of yoga doen om de pijn te vermijden.

 • Oefen dankbaarheid
  Maak elke dag een lijst van minstens 3 dingen waar je dankbaar voor bent. Het maakt niet uit hoe groot of klein het is. Dankbaarheid helpt de geest in een positief licht te zetten. Angst kan niet bestaan als je je dankbaar voelt.

 • Luister naar je innerlijke stem
  Houd je innerlijke stem gesprekken in de gaten. Als je het niet tegen je beste vriend zou zeggen, zeg het dan ook niet tegen jezelf. Spreek positief tegen jezelf en herinner jezelf aan je sterke punten.

 • Een nieuwe associatie maken
  Herinner jezelf eraan dat het gevoel en het moment voorbij zullen gaan. Concentreer je op de positieve uitkomst van de situatie, in plaats van op het enge tussendoor. Stel je voor hoe je je zou voelen zodra je de angst hebt overwonnen en zodra je hebt gedaan waar je zo bang voor was.

 • Bekijk het glas halfvol
  Perceptie is iets heel krachtigs en hoe je je voelt over je situatie bepaalt hoe je reageert. Dus denk positief en je geeft jezelf een veel grotere kans op succes. Dit gaat niet van de ene op de andere dag; oefen met slechts één gedachte. Wat is één terugkerende negatieve/angstige gedachte die je hebt? Werk eraan om deze ene gedachte om te keren. En op het moment dat je je angstig voelt, zet je die positieve gedachte in.

 • Oefen ademhalingsoefeningen

  Ademen helpt je lichaam te centreren. Een goede diepe ademhaling stuurt een signaal naar je lichaam dat het veilig is. Een oppervlakkige ademhaling geeft aan dat er gevaar dreigt.

  Probeer deze ademhalingsoefening: adem 3 keer diep in, houd de adem 3 keer vast en adem 3 keer diep uit (met de mond open). Als gevolg daarvan zal je lichaam zich automatisch rustig voelen. Je krijgt de opdracht om je dag met deze ademhaling te beginnen, maar voel je vrij om gedurende de dag te oefenen.

 • Creëer een veilige ruimte

  Als je je veilig en geborgen voelt, is er geen ruimte voor angst. Zoek een veilige plek om je terug te trekken. Dit kan een echte plek zijn zoals je slaapkamer of een plek in je hoofd zoals het strand. Zodra je angstige gevoelens hebt, ga dan naar die plek. Die plek zal je helpen te kalmeren en je in staat stellen je angst onder ogen te zien.

Houd in gedachten dat dit slechts 9 strategieën zijn en dat niet elke strategie voor iedereen zal werken. Neem enkele tips uit de bovenstaande lijst die je aan het implementeren brengen. En voel en ervaar dan welke precies voor jou werken. Begin met implementeren wat voor jou werkt en laat angst je niet tegenhouden om je doelen te bereiken en je hoogste potentieel te activeren!

Lees & Meer informatie

Meer van de blog

Inspirerende inhoud om je te helpen je leven om te buigen naar het pad van succes

Reflecteer en Recharge

Als empowerment coach en transformational trainer, weet ik wat het belang is van rust en reflectie. Daarom ligt de nadruk in deze nieuwsbrief op het

Lees Meer

Book Your Free Session Now

Fill in the form below to book a 30 min no-obligation consulting session.
I will reply within 24 hours.